Siirry sisältöön
Etusivu
Tiedotteet


18.4.2018

Moni autoilija jättää kiveniskemän korjaamatta – nopealla toiminnalla voi kuitenkin välttyä tuulilasinvaihdolta

Suomalaiset suhtautuvat pieniin tuulilasivaurioihin rennosti. Näin käy ilmi Autoklinikan alkuvuodesta teettämästä kyselystä, johon vastanneista autoilijoista 41 prosenttia tunnusti jättäneensä joskus tuulilasin kiveniskemän korjaamatta. Vauriokorjaamisen asiantuntija Ari Hostikka Autoklinikalta kertoo, minkälaiset kiveniskemät kannattaa korjata aina mahdollisimman pian, miten vaurio kannattaa suojata ja kuinka nopeasti korjaus tulisi tehdä.

Eihän se ole kuin pieni särö, tuskin sitä tarvitsee korjata. Näin ajattelee moni autoilija, jonka tuulilasiin on osunut pikkukivi. Muutaman viikon kuluttua kiveniskemästä on kuitenkin saattanut kasvaa ajonäkyvyyttä haittaava halkeama, joka edellyttää tuulilasin vaihtamista. Vaurion korjaamatta jättäminen saattaa tällöin harmittaa jälkikäteen.

Vauriokorjaukseen erikoistuneen Autoklinikan teettämän kyselyn mukaan 62 prosentille autoilijoista merkittävin syy kiveniskemän korjaamatta jättämiseen oli vaurion pieni koko. Sen sijaan 28 prosenttia koki korjaamisen turhaksi, jos tuulilasivaurio ei haitannut näkyvyyttä. Vain kahdeksan prosenttia vastaajista tunnusti pitkittäneensä lasin korjauttamista taloudellisista syistä.

– Kaikkein pienimpiä kiveniskemiä ei tarvitse korjata, mikäli niistä ei erotu ikkunan sisäpuolelta katsottuna halkeamaa.  Korjausta vaativan halkeaman alku voi tosin olla vain millimetrin mittainen ja vaikea havaita. Siksi tuulilasiin tullut osuma kannattaa aina viedä ammattilaisen arvioitavaksi, sanoo Autoklinikan aluevastaava Ari Hostikka.

Tuulilasivaurion voi tarkastuttaa lähimmällä Autoklinikalla maksutta ilman ajanvarausta tai varata ajan etukäteen verkossa. Ripeä toiminta vaikuttaa olennaisesti korjauksen onnistumiseen: lopputulos on lähes poikkeuksetta parempi silloin, kun lasi tuodaan korjattavaksi muutaman päivän sisällä. Lisäksi pieni kiveniskemä saadaan täytettyä nopeammin, kun säröön ei ole ehtinyt kertyä likaa ja kosteutta.

– Kiveniskemä laajenee yllättävän nopeasti lämpötilavaihtelujen vuoksi. Vaurion leviäminen voi alkaa jo muutamassa päivässä. Siksi kiveniskemän korjauttamista ei kannata viivästyttää viikkoja.  Autoilijat joilla on lasivakuutus voivat korjauttaa kiveniskemän tuulilasissa veloituksetta eli vakuutusyhtiö vastaa korjauskuluista. Kiveniskemän korjauttaminen ei vaikuta myöskään bonuskertymiin. Kiveniskemän korjaus hoituu Autoklinikalla ilman ajanvarausta ja vie aikaa noin 30 minuuttia. Ajan tuulilasinkorjaukseen voi varata myös etukäteen verkossa. Ilman lasivakuutusta pienen kiveniskemän korjauttaminen eli täyttäminen hartsilla kustantaa muutamia kymppejä, Hostikka kertoo.

– Mikäli kiveniskemä tuulilasissa laajenee halkeamaksi, voi sitä olla vaikea saada korjaamalla kuntoon ja lasi pitää vaihtaa. Se on aina kustannuksiltaan kalliimpaa. Jos sinulla on lasivakuutus, maksat tuulilasin vaihdosta vain vakuutuksesi omavastuuosuuden verran. Ajan tuulilasin vaihtoon voi varata Autoklinikan verkossa. Tuulilasin vaihto hoituu meillä päivässä. Eli kun tuot autosi aamulla korjaukseen, saat sen iltapäivällä takaisin. Ilman lasivakuutusta tuulilasin vaihdon hinta vaihtelee sadoista euroista jopa yli tuhanteen euroon.

Kiveniskemän teippaaminen nopeuttaa korjaamista

Tuulilasivaurion laajenemista ei voi pysäyttää kotikonstein, mutta lialta sen voi suojata. Tuulilasiin tullut jälki kannattaakin peittää teipillä mahdollisimman pian osuman jälkeen.

– Kiveniskemien suojaaminen onnistuu parhaiten kiveniskuteipillä, jota on saatavilla autotarvikkeita myyvissä liikkeissä. Myös Autoklinikoilla on jaossa veloituksetta tähän tarkoitukseen sopivia tarroja. Teipin tarkoitus on suojella vauriokohtaa lialta ja kosteudelta, ja näin helpottaa sen korjaamista ja ehkäistä sen leviämistä. Jos varsinaista kiveniskuteippiä ei ole vahingon sattuessa käden ulottuvilla, läpinäkyvä pakkausteippikin käy tilapäiseksi ratkaisuksi., Hostikka vinkkaa.

Kiveniskemän kokonaan peittävä teippaus riittää tuulilasivaurion ensiavuksi. Särön puhdistaminen ja kuivaaminen kannattaa tehdä vasta korjaamolla siihen tarkoitetuilla välineillä. Teippi ei suojele kiveniskemää tai halkeamaa kosteudelta kovin pitkään eikä estä vaurion laajenemista.

– Pienet kiveniskemät unohtuvat helposti, minkä vuoksi niiden korjaus viivästyy ja korjauksen sijaan koko tuulilasi saatetaan joutua vaihtamaan.  On myös hyvä muistaa, että tuulilasi halkeaa itsekseen vain, jos se on rikkoutunut ensin jostakin kohtaa. Halkeaman ensimerkit huomataan usein vasta takautuvasti. Siksi tuulilasin kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti etenkin, jos siihen on kohdistunut isku.

Jätä kiveniskemän korjaaminen ammattilaiselle

 Hostikka on ehtynyt nähdä uransa aikana monenlaisia viritelmiä, joilla on yritetty täyttää tai peittää tuulilasivaurio. Korjaaminen kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi, sillä oma paikkausyritys voi pahentaa vauriota entisestään ja aiheuttaa lisäkustannuksia.

– Kerran kiveniskemä oli yritetty paikata itse pikaliimalla. Se ei ole suositeltava keino, sillä liima vaikeuttaa lasin korjaamista merkittävästi tai tekee siitä jopa mahdotonta. Lisäksi jotkut käyttävät lasin vaurion suojaamisessa ilmastointiteippiä. Se on puolestaan turvallisuusriski, sillä teippi haittaa ajonäkyvyyttä.

Myös tuulilasivaurion korjaamatta jättäminen heikentää ajoturvallisuutta. Vaurioitunut lasi häikäisee kuljettajaa ja saattaa aiheuttaa heijastumia tai vääristymiä näkökentässä. Tuulilasin kunto huomioidaan lisäksi katsastuksessa ja se vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon. Autoklinikan www-sivuilta löydät hyvä ohjeet, miten kannattaa toimia, jotta pieni kiveniskemä ei riko koko lasia ja korjausjäljestä saadaan mahdollisimman laadukas.

Katso video, miksi kiveniskemä kannattaa korjata nopeasti

https://youtu.be/yiqTRAmj_Pg

Lisätietoja:

Ari Hostikka, Autoklinikka-yhtiöt Oy
Puh: +358 40 751 1864, email:

Tiedotetta muokattu 16.1.2022